Friday, 29 April 2011

Best companion,,,

Alhamdulillah,satu sudah,tinggal 4 lagi,

ronda2 jap terbc artikel bout the best companion  ----->>from  suhaibwebb.com
huu..agak terkesan bc artikel ni,esp time2 exam gini,

its phrase " an integral part to gaining tranquility of the heart is to be mindful of our surroundings and the people we spend most of our time with"
n dgn sape yg plg byk kite spend masa skrg??
Yes!!FRENS
studying @ having a group discussion,till late at night, sumtime till early monin..(esp during exam week,,huu.)
most of our frens will ask,
"eh,dah wat past year x?"
"awak dah habis study ke?"
" awak faham x soklan tu??"

tp,skit je yg tanye..(jap,ade ke yg tanye ek?!,(**)
"eh,dah solat isyak belum?"(in case study till late at nite)
"dah wat slat hajat blum?"
"dah kol mak ngan abah ke gtau esok exam?"

huu,DUNIA,DUNIA,DUNIA...
mencintai shbt krn cintaNya..


it also written that
Good friends who prioritize their relationship with Allah will help us on the spiritual path. It is easier to pray and to do our everyday acts of worship because we have company to help us. Even when we face difficulties, these friends will support us; ultimately they will remind us of Allah during these tests and help us to rely on Him. No one is perfect, and this is why it is important to be around people who want to improve themselves, and in the process will help you to improve yourself too. Ibn Hazm stated: “Anyone who cares about your friendship is willing to criticize you, while those who make light of your faults show they do not care.”
teringat achik,to one of my dearest,my beloved fren:
Nur Hayatun Sabariah
 >>she's d one who really hold my hand tightly,never let me astray from His path.,durin my national service (PLKN) at Beringin Beach Resort,Langkawi yg agak x terjaga ikhtilatnya,suasana yg agak kurg menyenangkan,she's d one yg wat achik mampu bertahan n 2gether v create a better environment,yang lebih diredhai Allah(insyaAllah),,thanx very much fren for wake me up every monin for Qiam,remind me for alwayz reciting Al-quran n sharing d knowledge,n alwayz accompanying me to surau,,i'll never 4get d moment v r 2gether..seriously,achik amat2 terharu coz she bravely willing to walk all alone from her B dorm to my G dorm,at early monin(kem yg dikelilingi bukit2 n pantai),sentiasa ingatkan achik untuk muhasabah diri,. i miss her so much!!
i'll never 4get d moment v r 2gether,n also our promise,n 4 alwayz lend ur shoulder for me,achik anggap dia as a 'kakak' coz she is matured enuf than me.:P..uhibbuki fillah.<<

*so far i still cant find sum1 dat can wake me  4 qiam evry day like she did..:(
*but,i'm grateful 2 have my AB's now,mg ukhuwwah kita diredhai ALLAH...:)
*to have a good fren,start by being urself  a good fren to others too..(peringatan buat diri)

differences unite us,coz v cmplement each other,juz like ink n printer,,hee.love my AB's:P




Monday, 25 April 2011

Hembusan rindu..

desiran angin malam
mencuri-curi masuk ke kamar
dari celahan jendela yg terkuak
membelai-belai,duhai damainya
ALHAMDULILLAH


malam pekat likat
kerna sorenya hujan menyimbah
memberi nikmat kedinginan pada sang makhluk
buat umat yang berfikir
pasti disyukuri setiap nikmat dari Rabb
setiap nafas yang menderu
setiap langkah yang menapak
bahkan setiap kerlipan mata
diiringi kalimah tasbih yang bergetar di jiwa
SUBHANALLAH

duhai heningnya suasana malam
alangkah indahnya aturan Ilahi
memberi kesenangan pada jiwa-jiwa
memberi ilham buat si penyair
memberi kerehatan pada insan
memberi ketenangan buat si pelajar yang ralit menelaah
juga menjadi penggamit rindu pada yang jauh
ayah bonda;permata hati
adik beradik;pelengkap hidup
sahabat-sahabat;penguat di jalanNya

Terima kasih ya Allah
Allahu Rabbi,
A.K.U   C.I.N.T.A  K.A.M.U
cintailah aku,berkahilah aku,peliharalah aku..ameen


*hard 2 sleep without her..;(

Sunday, 24 April 2011

Buli..

Achik berbual ngan 2 org anak sedara,eisya (4thn) n kakak(6thn)
kakak(purple) n eisya(pink) n their youngest sis(aliyah)

Achik:kenapa eisya x nak g sekolah?
Eisya:sebab eisya demamlah..
Achik:ye ke?kan dah ok tu..
Eisya:ye lah,mok su ni..
Achik:best x g sekolah?kawan2 baik?
Eisya:em,..(lambat2),ade kawan eisya jahat,umur dia 4 tahun,nama dia ****..dia suka kacau eisya..
Achik:kacau macam mana?
Eisya:dia suka amik barang2 eisya.pastu dia tarik hadiah yang mok teh bagi kat beg eisya(key chain)
Achik:abis,kakak x tolong?(sambil tgk kakak)
Kakak:dia pun suka kacau kakak jugak,hadiah kat beg kakak pun dia amik,dia koyakkan barang2 kakak..
Achik:em..(patutlah x nak g sekolah)

Anak2 sedara achik kena BULI??
Huu,,org kata,”biaselah budak2,memang macam tu..”
Habis,smpai si kwan ni takut nak g sekolah??biase ke?
Sepanjang hidup achik,x pernah lg kena buli,x tau caner rasenye..hmm
Alkisahnya,si kakak memang seorg yg sgt lemah lembut orgnya,so xberani nak defendkan hak dia..nanti kena hantar g kelas seni pertahanan dirilah(^^),,
Tapi,what makes me wonder,macam maner si kecil berumur 4 thn pandai buli org lain,even org yg lg besar??
Mungkin persekitaran dia dibesarkan?didikan ibubapa?sifat semulajadi anak2?
Em,same2 kita fikirkan,,

Solution untuk kes buli tadi?my elder sister(mokteh),nak g jupe cikgu n kawan2 kakak n eisya.nak tau the real situation..
Huuu..kesian my beloved nieces,,(^^)

Thursday, 21 April 2011

Blessing..

bile time exam,every1 talking bout to get the blessing..
nak dapat restu time nak exam je ke?abes selama ni??


sibuk2 balik jupe mak ayah nak dapat restu..huhu
"keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa"
ok2,semua nak cari keredhaan Alllah la ni...bagus2
tapi,achik musykil la,
abis yg selama ni couple2,berhibur,x jaga pergaulan,x tutup aurat,caner plak?
agak2 Allah redha x?
ni la yang kite selalu lepas pandang,
amik islam separuh2 je,
rase2 kite bleh ikut kite amik,
rasa2 cam susah,kite tinggal,
em..
ok,skrg  jom kite renung firman Allah ni

( يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ)
“Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kalian kepada Islam secara kaffah (menyeluruh), dan janganlah kalian mengikuti jejak-jejak syaithan karena sesungguhnya syaithan adalah musuh besar bagi kalian.” [Al-Baqarah : 208]

Syaitan tu baik ke jahat?so agak2 nak ikut die ke?
nauzubillahiminzalik,,,

berblik pada restu mak ayah,hop dat bkan time exam je kite nak dpt rstu diorg
kalau nak dapat keberkatan dalam hidup,berbuat baiklah kepada keduanya,
for d whole life..
jgn biarkan diorg menitiskan air mata kerana perbuatan buruk kita(kalau menangis sebab gembira xpe=),.

n redha Allah is our priority,
kalau nak wat sumting,jgn harapkan redha manusia,
manusia x dapat bagi kite pape,
biarla kalau kwn merajuk ngan kite coz x ikut diorg g tgk wayang,g lepak2 or nak couple coz nak ikut trend
Allah Maha Memberi sesuatu,
Dia boleh bagi  n Dia jugak boleh amik balik
so mintaklah ngan Maha Pemurah,,

ok,go2 achik,dapatkan redha Allah,jgn jadi fitnah pd Islam!!

Sunday, 17 April 2011

Ana ukhtuki fillah..

U.K.H.U.W.W.A.H
I never knew it before,
how it feels,
what it can do,
is it important?!

i still remember,first time jejakkan kaki ke U,a sister advise me
"dik,kalau nak cari sahabat,carilah di surau,insyaAllah,kekal..."
itulah yg achik cuba ikut,Alhamdulillah,shbt2 ku kini yg mjd mata2 rantai perjuangan Islam,,AllahuAkbar.
sebenarnya,hati2 yg terjalin dalam mencari cinta Allah,mengharapkan mardhatillah,saling berpesan2 dgn perkara yang ma'ruf.inilah PERSAHABATAN KERANA ALLAH,mg selamanya utuh,insyaALLAH

Firman Allah S.W.T :

......Dialah yang menguatkanmu dengan pertolonganNya dan dengan (sokongan) orang-orang yang beriman. Dan (Dialah) yang menyatupadukan diantara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatupadukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatupadukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, Lagi Maha Bijaksana.
(Al-Anfal : 62-63)

bak kata kak B,kita wat mcm2 prog atau xtvt untuk rapatkan ukhuwwah dgn sahabat,tp lupa nak minx dgn Allah,padahal sekuat manapun kita usha,tp Allahlah yg memegang hati2,~(time bc doa Rabithah,bygkan muka shbt2 kita..)


thanx sahabat coz:~

  • byk tegur achik
  • care kalau achik x sihat
  • jd pendorong semangat
  • masakkan achik mknan best2,,hee
  • bawak achik g jalan2,,:)
  • tlg tukarkan tayar motor time pancit..(~a,ngah,a.long^^)
  • .........
  • ..........
n byk g,x larat nak tulis
tp yang palg penting
coz u accept me the way i am,,baik buruk diri ni,,

i want 2 say:
"saya saudara kamu dalam Islam...."

video
thanx my AB's,menemani achik di jalan ini,ana uhibbukum fillah~

Tiada ukhuwwah tanpa iman, dan tiada keimanan yang sempurna tanpa ukhuwwah, sepertimana tidak ada persahabatan tanpa taqwa, dan tiada ketaqwaan tanpa persahabatan.

Sunday, 10 April 2011

Allah is alwayz there 4 u..

Alhamdulillah
take a rest jap..
very busy for d last few days
go home very late at nite,n wake early,,fuhh
meeting+program+test+project paper
n more prsnttn,tests are waitg,,

bersyukurlah mjd muslim
bila letih,exhausted,stress,tensen..
kite ade 'hiburan' yg sungguh menenangkan 

 "(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram "(Al-Ra'd:28)
dampingi Al-Quran,tadabburlah.
pasti ditemui kalam2 yg membangkit rasa
n ada yang sudi mendengar luahan
kekasih yg selalu disisi
cuma antara kita mahu atau tidak ,,

berpeluang pulang ke kampung mertua ustaz iqbal
(*thank kat k.hafizah +ustaz iqbal +si cute aqil hamim(betul x eja?;p)

jadi pelepas rindu pada anak2 sedra yg jauh d mta..(^^)
sayangilah anak-anak kecil,didiklah mereka sebaiknya
binalah bi'ah(suasana solehah )utk pembesaran mrk

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أَنَّهُ كَانَ يَقُوْلُ:
قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه وسلم : مَا مِنْ مَوْلُوْدٍ إِلاَّ يُوْلَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ. فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ وَيُنَصِّرَانِهِ وَيُمَجِّسَانِهِ
.
Hadis riwayat Abu Hurairah Radhiyallahu’anhu, ia berkata: Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam bersabda: Setiap anak itu dilahirkan dalam keadaan fitrah. Kedua orang tuanyalah yang membuatnya menjadi seorang Yahudi, seorang Nasrani maupun seorang Majusi.

i like kids very2 much!!
coz they r cute,innocent,.;)
n yg penting diorg masih suci,bersih dr dosa
even diorg x paham,bisikkan kat telinga diorg
"dik,tolong doakan akak ye..":);)
who knows rite?!,,juz cube lah
 
Subhanallah,bile tgh resah,nampak muka ank2 kecil,pasti rase sejuk
nikmat Allah yg tiada tara,,

p/s:seronok dapat jupe si chomel raisha gak,cik ya jaga ank sedare leklok ye,,:P

Thursday, 7 April 2011

di kamar itu..

Saat aku jejakkan kaki ke kamar itu
Kamar itu kosong
Simen putih ditemani kipas dan lampu
Tapi kamar itu penuh erti
Menyimpan seribu makna
Kamar yang penuh pengharapan
Yang disandarkan pada Yang Selayaknya

Kamar itu jadi saksi
Ukhuwwah yang terpaut di dalamnya
Sungguh manis
Kerna insan-insan yg datang tulus mencari
Makna sebuah Cinta Hakiki
Dari Allahu Rabbi

Ya,zahirnya kamar itu kosong
Hanya yang mahu akan mengerti

Kamar itu juga jadi saksi
Air mata yang tumpah
Dari hati-hati yg dahagakan
Belaian kasih Pencipta
Juga air matayang mengalir
Dari mata-mata yang prihatin
Bimbang masa depan agama TuhanNya
Dek melihat rakan seangkatannya
makin hanyut ditelan arus

kamar itu pernah merakam
sekumpulan anak muda belia
bertemu dan berkumpul
bermunaqasyah dan berkongsi ilmu
membentuk jiwa yang teguh
persiap diri mendaulat ad-DinNya

dan dua jiwa menjadi satu
demi mencapai matlamat
Lailahaillallah

Kini,kamar itu ditinggal jauh
Moga hati-hati yang pernah singgah sebentar
Terus tsabat di jalan fisabilillah

Sungguh,aku rindu nian
Berjemaah
Bertadarus
Bertazkirah
Seperti waktu dulu-dulu
Di kamar kosong itu
Kerana ia jadi pemgubat jiwa
Taqarrub diri pada si pencipta
Menguatkan hati yang rapuh

Duhai teman,
Mungkinkah??

Wednesday, 6 April 2011

setitik cuma..(T_T)

em,,2day having a discussion wif my sis,bout persoalan caner nak tau al-quran x berubah,,
time die cite rase byknye diri ni x tau
n she keeps asking whether i'm understand or not..huu 
banyaknye cbg2 ilmu yg langsung x pernah dengar
n betapa telitinya kejadian Allah 
dalam penjagaan kalamnya
ALLAH says
"Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan Al-Quran, dan Kamilah yang Memelihara dan Menjaganya."

ini JANJI Allah,kalau kita susuri lagi kisah di dalam Al-Quran,ALLAH Maha Berkuasa menjaga kota makkah dari serangan tentera bergajah Abrahah.Dalam perjalanan ke kota Makkah,Abrahah memerintahkan tenteranya merampas harta-harta dan barang-barang milik penduduk Tuhamah dari suku kaum Quraisy. Antara barang yang dirampas adalah 200 ekor unta milik Abdul Muthalib bin Hasyim, n tatkala Abrahah bertanya kepada Abdul Mutalib tentang permohonanya,Abrahah terkejut dengan permohonan beliau yang ingin menuntut kembali unta-untanya dan bukannya melarang dari meruntuhkan Kaabah,,Abdul Mutalib menjawab"
" Dua ratus ekor unta itu adalah milikku peribadi dan sudah sepatutnya jika aku berusaha ingin menyelamatkannya, sedang rumah suci Ka'abah ada pemiliknya sendiri dan Dialah yang Maha Kuasa akan melindunginya"
dan demikianlah Allah menurunkan burung Ababil untuk menghancurkan Abrahah dan bala tenteranya dan kisah ini terakam dalam surah Al-Fiil
"Tidakkah engkau mengetahui bagaimana Tuhanmu telah melakukan kepada angkatan tentera bergajah (yang hendak meruntuhkan Kaabah)? Bukankah Tuhanmu telah menjadikan rancangan jahat mereka dalam keadaan yang sesat (tidak mencapai matlamat). Dan Dia telah mengutus (rombongan) burung berpasukan. Yang melontar mereka dengan batu-batu dari sejenis tanah yang dibakar keras (dari Sijjil). Lalu Dia menjadikan mereka hancur berkecai seperti daun-daun kayu yang dimakan ulat." (al-Fiil:1-5)

Maha Suci Allah yang menjaga sesuatu
tiada yang MUSTAHIL bagiNya
maka apabila dikatakan 'kun' fayakun..
n tetaplah kita memuliakan para ulama'
mereka pewaris para Nabi
n jgn berlagak sgt kalo bleh join bidang professional
jgn pandang rendah ahli agama
menyokong KEPIMPINAN ULAMA
bila ISLAM diletakkan asas pentadbiran
AL-QURAN dan SUNNAH jadi perlembagaan 
InsyaALLAH selamat dunia akhirat

thanks to Allah untuk gerakkan hati orang untuk betanya,n scr x langsung bg Ilmu kat orang len gak..

nota untuk diri:teruskan dalami bidang ilmu..!!ilmu Allah tu sungguh luas














Friday, 1 April 2011

Praise be to Allah


(^___^)
Allahu Rabbi,
Alhamdulillahi Rabbil Alamin
Masih KAU berikan aku kesempatan
Untuk menghela nafas buat sebentar cuma
 Memberi lagi aku peluang untuk bertaubat,
Mengumpul amal buat pemberat Al-Mizan ke syurga
Lagi,lagi dan lagi...
Sedang aku sering alpa,leka..
Terkadang lupa mensyukuri nikmatMu yg tiada tara
Namun jangan Kau berlepas tangan dariku
Juga memalingkan wajahMu dari melihatku
Ampunkan aku Ya Rabb..
Andai umur yg panjang itu baik bagiku,maka panjangkanlah umurku,
Dan jika sebaliknya,maka ambillah nyawaku dalam husnul khatimah..

Ya Rahman,
"Kasihanilah kedua ibu bapaku sepertimana mereka mengasihaniku sewaktu aku masih kecil"
Tanpa keluhan,rungutan menjadikan aku insan berguna
Selimutilah mereka dalam limpahan nikmat dan imanMu
Merekalah permata hatiku
Juga kakak2ku,abang2ku,dan adik serta anak2 saudara pengibur hati ini
Masukkanlah mereka dalam golongan hambaMu yg beriman
Berjaya dunia,berjaya akhirat.
my Love


Duhai sahabat,
Terima kasih kerna masih setia di sisi
Kamu rahmat Allah yg amat berharga
Bukan ucapan atau hadiah yang ku tunggu
Cukuplah kamu mengingatiku dalam doa2mu
Peganglah aku,ingatkanlah aku
Agar tidak jauh dari jalan Ilahi
Aku sayang kamu,kerana Allah
Kerana dia kita bertemu dan kerana Dia,kita akan berpisah
Ayuh kita sama2 berpegangan tangan,kuatkan barisan,atur strategi
Untuk MENUJU PUNCAK..=)
Membawa dan tegakkan syiar Islam setingginya..

~Ampunkan dan maafkan daku,seorang musafir yg singgah berkelana sebentar,mengharap redha TUHAN,mendamba Cinta ILAHI~

P/S:Thanx for d book+book+comic+cow+nice pic+wishes+doas..may Allah blezz all of u..sayang kamoo..=)